AA
Acélgyártás

Acélgyártás

Az acél rugalmas, nagy szilárdságú, jól alakítható vasötvözet. Tulajdonságai különböző eljárásokkal nagymértékben megváltoztathatók, keménysége például csaknem a gyémántéig fokozható. Előállításának többféle módja ismert, világszerte az egyik legelterjedtebb az ISD DUNAFERR Zrt.-nél is alkalmazott konverteres acélgyártás, amely egy oxidáló olvasztási folyamat. Ennek során a betétanyagokat nagyméretű, tűzálló béléssel ellátott konverterbe adagolják. A fő betétanyagok, a folyékony nyersvas és a szilárd acélhulladék a salakképző adalékanyagokkal együtt kerülnek a konverterbe. Ezt követően a konverter felső részén, vízzel hűtött lándzsán keresztül oxigént fúvatnak be, melynek hatására magas hőfokon megtörténik az oxidáló olvasztás, amelynek végterméke a nyersacél. A fúvatás során a betét karbontartalmának döntő része kiég, a szilíciumtartalom teljes mértékben oxidálódik a mangán- és foszfortartalom egy részével együtt. Az oxidáció során keletkező szénmonoxid gáz a levegő oxigénjével érintkezve széndioxiddá ég el és nedves gáztisztítóba kerül. A konvertergáz hőtartalmát gőztermelésre használják. A szilícium, a mangán és a foszfor oxidjai a fúvatási folyamat alatt kialakított salakba kerülnek. A betét kéntartalmát CaS alakban a salakban kötik meg. A konverterfenéken lévő öblítőköveken keresztül a gyártási folyamat egészében lehetőség van inertgáz (argon vagy nitrogén) átöblítésre.

Az acéladagot a csapolás közben dezoxidálják és ötvözik, majd az elérendő kémiai összetételének beállítása az üstmetallurgiai állomáson történik. Csapolás közben a primersalakot visszatartják. Az üstmetallurgiai kezelés alatt az acél zárványtartalmát argonátöblítéssel csökkentik, Ca-töltetű huzalok injektálásával zárványtartalma átalakítható. Az adag oxigénszintje és hőmérséklete szabályozható.

A Dunai Vasműben 1981 augusztusában kezdődött meg a konverteres acélgyártás. Az ISD DUNAFERR Zrt. acélművének konverterüzemében két darab, egyenként 135 t befogadóképességű konverter üzemel, amelyekben 2/1-es üzemmódban, váltva folyik a termelés. Konverterváltások időszakában lehetőség van 2/2-es üzemmódú termelésre. Éves kapacitás: 1,6 Mt acél.

 


Folyamatos öntés

A konverterben gyártott acél 100 %-át folyamatos öntőműben öntik le. A Dunai vasműben 1973-ban és 1974-ben léptek üzembe a kétszálas, vertikális elrendezésű, téglalap szelvényű kristályosítókkal működő öntőgépek.

A folyamatos öntés során az acéllal teli öntőüstöt daruval emelik az öntőszintre, ahol üstfordító segítségével öntési helyzetbe fordítják. Az üsttolózár nyitása után a folyékony acél a közbensőüstbe folyik, amelyben az acélszintet dugókkal szabályozzák. A rézfalú, vízzel hűtött kristályosítókban kezdődik el az acélszál kristályosítása, amely a szekunder hűtőzónában támasztógörgők között haladva, sűrített levegővel porlasztott víz segítségével teljes keresztmetszetében megdermed. A szálat földgáz-oxigén vágópisztolyokkal darabolják a szükséges méretre. Ezt követően buktatókeret segítségével kerül a kiadó görgősorra, ahol azonosító karaktereket festenek fel az oldallapjára. A brammákat vasúti szerelvényeken adagösszetartással juttatják el a hengerműi hevítő kemencékhez. A folyamatos öntés teljesen automatizált, a folyékony acélsugarat megvédik a reoxidációtól. A közbensőüst befogadó képessége 20 t. A lemezhengerlés alapanyagául szolgáló brammák vastagsága 230 mm, szélessége 860 és 1550 mm között változhat nyolcféle méretben. A vágható hosszmérettartományok: 3000 - 4200 mm, illetve 7000 - 8400 mm. Éves öntési kapacitás: 1,7 Mt.

 

PRM Igazgatóság Technológiai Főosztály
Portász Attila
technológiai főosztályvezető

+36 (25) 581 775